dimecres, 13 de juliol del 2016

L'altra cara de San Fermín

Per Marc Vilajosana (@MarcVilajosana)

Any rere any, les festes de San Fermín a Pamplona és un dels events més mediàtics de l'estiu: es retransmeten les corregudes de bous, se'n parla a tots els informatius... Però aquest any, a diferència d'altres anys, els "sanfermines" estan sent protagonistes per una altra cosa: les agressions sexuals.

Enguany, 42 dones han estat agredides sexualment, amb agressions de diferents intensitats, i 16 homes han estat detinguts, entre ells un guàrdia Civil i un militar. Segons els habitants de la ciutat, les violacions i les agressions ni són noves d'aquest any ni han augmentat, la diferència és que ara les dones denuncien aquesta situació, ja que tenen el suport de l'ajuntament i de múltiples associacions que faciliten el procés i ajuden a les víctimes a donar el difícil pas de presentar la denúncia.

Manifestació a la plaçaa de l'ajuntament de Pamplona contra la violència sexual, del dia 7 de juliol.
Font: Ekinklik (Extreta de La Directa).

És de sobres coneguda la popularitat que tenen els "sanfermines" arreu del món, i els diners que deixen els turistes a la ciutat cada estiu degut a les festes. Si es tracta d'una celebració culturalment molt rica o bé d'un altre exemple de maltracte animal és un debat que cada cop té més protagonisme. Personalment crec que les corregudes en sí no deixen de ser un espectacle, que a mi, personalment, no m'atrau, però que no fan cap mal a ningú. Ara bé, en el moment en que el bou arriba a la plaça i és torejat, aquí ja entrem en un altre terreny. És maltractre animal, i això és indiscutible, tant pel final que li espera al bou com pel llarg sofriment pel qual ha de passar fins arribar al seu fúnebre destí. Però això no és el que estem discutint ara.

És lògic pensar que, on hi ha festes, hi ha alcohol i que, on hi ha alcohol, hi ha problemes. És obvi que és impossible controlar totes i cadascuna de les accions que es duen a terme durant les festes per tots els presents (impossible i immoral), però sí que s'ha d'intentar evitar de qualsevol manera les agressions sexuals. Sembla que aquest any hi ha hagut una millora, ara es denuncien aquestes agressions i l'ajuntament s'ha esforçat per evitar-ne el màxim possible amb un augment de la seguretat durant les festes, però les agressions segueixen succeint. Per fi hem començat a encertar la direcció cap a la qual cal actuar, però encara ens queda molt camí per solucionar aquest problema.


Fonts utilitzades:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada