dimarts, 12 de juliol del 2016

IKEA, Leroy Merlin i Conforama eludeixen més d'un milió d'euros a Sabadell

Per Marc Vilajosana (@MarcVilajosana)

Segons ens informa La Directa, les multinacionals IKEA, Leroy Merlin i Conforama han estat eludint, entre 2012 i 2015, més de 1'45 milions d'euros a Sabadell. Totes tres empreses aconsegueixen eludir l'IAE, l'impost d'activitats econòmiques, que és un impost que recapten els ajuntaments, i no l'Agència Tributària espanyola. Malgrat que no hi ha evidències, es sospita que està passant el mateix a Badalona, sense saber el nom de les empreses implicades. 



No vull extendre'm massa amb dades econòmiques, deixo l'enllaç de la notícia de La Directa més a baix. Malgrat tot, crec que és important donar relevància a aquest tipus de notícies que sovint no són tan mediàtiques com d'altres. si bé és cert que l'elusió d'impostos no és il·legal, a diferència de l'evasió d'impostos, sí que es tracta d'un mètode per reduir els impostos a pagar a la comunitat. Des del punt de vista empresarial de cercar el màxim benefici, es pot entendre que es busqui pagar els mínims impostos, però no deixa de ser un mètode poc ètic. Si totes les empreses eludeixen impostos, els organismes de l'estat no poden recaptar els diners suficients com per oferir tots aquells serveis que tant demanem. És un cas que s'il·lustra molt bé amb aquesta notícia: segons La Directa, en cas que l'abonament dels diners que tenen pendents de pagament les tres empreses més els interessos de demora es fessin efectius, l'ajuntament de Sabadell ingressaria un total d'1'55 milions d'euros, cito textualment, "una quantitat superior al cost de manteniment anual de tots els parcs públic de la ciutat (1 milió) i propera al que costa la gestió de tota la xarxa de biblioteques públiques (1,7 milions)".

Per tant, crec que tant les empreses com les persones hauríem de ser més conscients de les conseqüències que s'en deriven d'eludir o d'evadir impostos. Tots som responsables.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada